logo Certificat 24 ore
certificat-energetic

Certificatul de performanta energetica a cladirii obligatoriu.

Certificatul de performanta energetica urmareste declararea, respectiv, afisarea performantei energetice a unei cladiri precum si incadrarea cladirii intr-o anumita clasa de performanta energetica.

Obligativitatea certificatului a fost introdusa prin Legea 159/2013 in completare a Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Noile reglementari introduse impun notarului public, sa solicite vanzatorului (in calitate de proprietar al imobilului), prezentarea certificaztului energetic si sa menzioneze existenta acestuia in continutul contractelor.

Proprietarul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, o copie a certificatului energetic, iar la incheierea contractului de vanzare/cumparare proprietarul are obligatia sa incredinteaze noului proprietar, certificatul in original.

Initial in Legea nr.372/2005 nu se prevedeau sanctiuni in cazul nerespectarii a dispozitiilor referitoare la existenta certificatului energetic.

In prezent actul de vanzare/cumparare se sanctioneaza cu nulitatea relativa fara prezentarea certificatului energetic, insa notarul poate pune in vedere cumparatorului, ca are obligatia de a obtine si de a depune certificatul in termen de 30 de zile din momentul autentificarii, termen in care are obligatia sa schimbe/ rolul fiscal pe numele sau.

Articole

articol
articole
exemplu